Dansk øvelse

Just study aid stuff…  This page will be undergo constant editing until grammatically correct.  Feel free to post if you can correct it!

Karen von Blixen-Finecke

Blixen var en dansk forfatter, kendt under hendes pseudonavn, Isak Dinesen.  Hun har skrevet bøger på dansk, fransk og engelsk.

Hun er bedst kendt for ‘Out of Africa’, hendes egen historie om livet i Kenya.  Filmen var baseret på bogen, hun skrevet i 1937.

karen blixen

Karen Blixen

Hun flyttede til britiske østafrika i 1913 og blev gift med Baron Bror von Blixen-Finecke.  Hun var 28 år.  De købte landbrugsjord og udviklede en kaffeplantage.  Bror var en utro mand og gav Karen syfilis inden deres første år af ægteskabet.  Ironisk nok, hængte hendes far sig selv, da hun var 10 år, fordi han havde syfilis!

Karen blev skilt i 1925 og hun mødte en engelsk storvildtjæger, Denys Finch Hatton.  De blev kærester, men han døde, da hans flyvemaskine styrtede ned i 1931.

På samme tid, måtte Karen forlade sin plantage og vende tilbage til Danmark.  Hun skrev mere og mere, og skrev sin første bog – ‘Seven Gothic Tales’, i 1934.  ‘Out of Africa’ var hendes anden bog.

Under 2 verdenskrig blev hun fortalt, at Hitler ønskede at modtage autograferede bøger.  Heldigvis, blev hun forkølet og mødte ham ikke.

Karen var respekteret af Ernest Hemmingway.  Han syntes at hun fortjente at modtage den Nobel fredspris.

I nittenhalvtredserne var Karens helbred dårligt.  Hun kunne ikke skrive mere.  Derfor, arbejdede hun på radioen.

Hun døde i 1962.  Hun var 77 år.  Karens portræt var på forsiden af 50 krone sedlen fra 1999 til 2005.  Der er et lille museum i Rungstedlund, Danmark der er dedikeret til hende.

Dansk Kunst og Kultur – Mads Mikkelsen osv.

Mads Mikkelsen er en dansk skuespiller.  

mads_mikkelsen

Mads Mikkelsen

Han blev født på Østerbro (københavn), i 1965.  Han har været med i mange film, som omfatter: Casino Royale, Clash of the Titans, King Arthur og Flickering Lights (blinkende lygter).  

Mads er meget yngre end de danske skuespillere kendt som Olsenbanden.  Olsenbanden er en række gamle, danske, komedie/krimi film.  

Mads kommer fra et land, hvor folk kører Christianiacykler og har fremstillet en stol, kaldet Syveren.  Lars Engström skabte christianiacyklen og Syveren blev designet af Arne Jacobsen.  

christianiacykel

christianiacyklen

 Danmark er en lille sted.  Måske kender Mads danske musikere, som Gasolin eller Outlandish.  De er meget forskellige grupper…

Hvis Mads er god nok, må han komme til at besøge  dronningen i Christiansborg.  Det ligger i hovedstaden.  Men han skal ikke begå selvmord, ligesom den danske forfatter, Tove Ditlevsen!  

Der er en kunstmuseum i Danmark, kaldet Glyptoteket.  Måske kan Mads lide kunst og finde et skagensmaleri eller et guldaldermaleri.  

Desværre fik Mads ikke mulighed for at spille med i en film, der hedder ‘Out of Africa’.  Den  er basert på en bog der blev skrevet af en dansk forfatter,   kaldet Karen Blixen (pseudonym: Isak Dinesen).

Jeg synes at Mads er en fantastisk skuespiller, og må se hans danske film… 

Oda Stradel (med infinitiv, nutid, datid og førnutid verber)

Oda Stradel

Oda Stradel


Oda er en 77 år gammel pensionist.  Hun blev enke i 1995 og har 2 børn, som nu er vokset op.

Oda er en frivillig og arbejder for Røde Kors.  Hun arbejder kun 1 dag om ugen.  Det er godt at prøve og være aktiv senere i livet.

Oda kan ikke arbejde for meget, fordi hun har slidgigt og 2 nye knæ.  Hvis Oda ikke havde arbejdet så hårdt for mange år siden, ville hendes helbred måske være bedre i dag.

Hun hakkede roer på en fabrik og gjorde rengt.  Oda var også aktiv i fagforeningen og arbejdede som en tillidsrepræsentant i mange år.

Min indvandring til Danmark

Jeg flyttede fra moderne England til ‘traditionelle’ Danmark i 2010. Grunden – for at være med en dejlig dansk mand. Men jeg havde ikke gjort meget forskning og var ikke forberedt til et kultur chok.

Jeg husker mine første dage i Danmark. Jeg besøgte Danmark i januar, og det var meget koldt og mørkt. Jeg kan huske at gå ud og se tomme gader i København. Da jeg kom til at bo her i foråret, var det lidt varmere.

Det er meget svært at finde arbejde her, hvis du ikke taler dansk. Det tog min kæreste mindre end en uge at finde hans seneste job. Men det hjælper, at han er dansk…

Alle siger, det er det væreste tidspunkt at søge arbejde, på grund af ‘krisen’. Der er en recession i England, men jeg har altid fundet arbejde der.

Jeg vil råde andre til at prøve og søge arbejde, før de kommer til Danmark og begynd at lære sproget, så snart du kan. Det hjælper også hvis du kan lide det kolde vejr og har en universitetsuddannelse.

Jeg forsøger stadig at lære dansk, og har ikke meget held med jobjagten…

Min drømmeuddannelse

Min drømmeuddannelse skulle hjælpe mig med at oversætte engelsk og dansk.  Jeg kan også godt lide tanken om undervisning i dansk til andre udlændinge.

For det første, har jeg brug for at bestå Prøve i Dansk 3.  Det vil tage mig et eller to år.  Du kan studere til denne eksamen på et dansk sprogcenter, men jeg har valgt at lære mig selv.

Jeg ville så gerne gå på FVU (Forberedende Voksenuddannelse) i et år, og studere mere dansk.  Så, måske prøve og få en universitetsuddannelse.

Jeg er begyndt Prøve på Dansk 3 uddannelsen.  Senere kunne jeg enten undervise dansk privat eller oversætte for internationale organisationer.

I virkeligheden, kan jeg en dag være heldig at have et kedeligt kontorjob.  Måske skulle jeg bare prøve og være en raket videnskabsmand i mit næste liv!

Den Danske Grundskole

I Danmark er der nu 10 års undervisningspligt.  Undervisning er gratis her i Danmark, men cirka 14% går i privatskole.

Børnene starter i 0. klasse, når de er omkring 6 år. Før de er 6 år, går de i børnehave.

I børnehave lærer børnene hinanden at kende, de synger, leger og lærer bogstaverne. De lærer også at sidde stille og lytte til lærerne. Børnehaveklassen forbereder børnene til grundskole.

I grundskole lærer eleverne dansk, matematik, musik, billedkunst, historie geografi, engelsk, videnskab og flere emner.  De lærer også om demokratisk tankegang, rettigheder og pligter, udover de almindelige emner. Eleverne får karakterer i 8. – 10. klasse.  Den højeste karakter man kan få er 12.

Forældrene vælger skolens bestyrelse. De deltager også i forældremøder, fester og skolearrangementer.

Eleverne kan afslutte skolen efter 9. klasse.

At lære – Min egen skoletid

Jeg blev født i Tyskland (min far var en soldat), så jeg gik i børnehave i Tyskland.  Jeg begyndte min undervisningspligt i Tyskland.  Jeg var cirka 5 år, da jeg begyndte folkeskole.  Jeg gik på en engelsk skole i Tyskland, men vi flyttede til England da jeg blev cirka 7 år.

Folkeskolen i England var gratis.  Flyttede vi mange gange, så jeg gik på mange skoler.  Min sidste skole var kun for piger.

Vi gik i skole 5 dage om ugen, fra klokken 9 til klokken 15:45.  Jeg gik til skole for det meste, men nogle gange tog jeg bussen.  Det tog jeg cirka 30 minutter at komme dertil.

Der var cirka 25 elever i klassen.  Vi havde en skoleuniform, som  normalt var sort.

Det var sjovt nogle gange, men kedeligt andre gange.  Jeg kunne bedst lide engelsk og teknisk tegning.  Jeg kunne ikke lide religion eller matematik.

Jeg gik ud af skolen, da jeg var 16 år.  Undervisningspligt begynder når du er 5 år og slutter ved 16 år, i England.

Mit Barndom

Jeg boede i Tyskland, jeg blev fodt der.  Jeg kan ikke huske meget, vi flyttede til England da blev jeg 6 eller 7 år.  Vi boede i mange byer i England.  De var stor og der var mange tusind mennesker.  Normalt, vi boede i en lille hus med en lille have.

Min far arbejdede i hæren, men han døde 4 år siden.  Min mor var en sekretær og arbejdede for Raleigh cykler.  Mine forældre skilt da blev jeg 10 år.  Jeg var ked af det og savnede min far.  Min mor er halv engelsk og halv italiensk.  Jeg har en bror, han hedder James.  Han er 39 år.

Jeg gik til skole da jeg var 5 år og studerede hård.  Jeg fortrukne engelsk, teknisk tegning, computers og geografi.  Vi spillede sport.  Jeg spillede tennis, badminton og hockey.

Jeg kunne godt lide mit barndom.  Vi flyttede til mange dejligt plads, men vi kunne ikke har venner for længe.  Vi rejste meget.

Jeg kunne ikke lide min mors familie.  De var italiensk og meget høj.  De snakkede altid og var striks og meget religiøs.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s